Kvinde i lederjob får selvtillid med (terapi og) coaching

0 Comments

Sidste sommer henvendte en kvinde på 33 år sig til mig. Hun havde fået sit første lederjob og var på samme tid både stolt – og skræmt! Hendes bekymring var, om hun nu også var “god nok” i jobbet som leder, og om hendes køn ville være en ulempe i en lederstilling i en temmelig mandsdomineret branche.

Hvorfor er kvinders selvtillid lavere?

Hun spurgte mig hvorfor kvinder har lavere selvtillid i forhold til betydningsfulde stillinger i erhvervslivet. Allerede dér ligger der en forudsætning om, at det er sådan. Den er oven i købet temmelig specifik, selv om den samtidig omhandler kvinder generelt.

Det er rigtigt, at kvinder – generelt betragtet – oftere end mænd lider af lav selvtillid, og særligt i forhold til erhvervslivet. Men der er masser af kvinder, der har rigelige mængder af selvtillid og håndterer deres lederstilling fuldstændig professionelt – ikke bare på adfærdsniveau, men også helt ind i sjælen. Og det var det, min klient gerne ville opnå. Hun efterspurgte i første omgang coaching, men hun kæmpede med nogle forskellige følelsesmæssige emner, så jeg foreslog at vi arbejdede mere terapeutisk med dette i begyndelsen for at rydde op i hendes indre pulterrum. Det ville hun gerne, og i løbet af nogle få sessioner og et stort engagement i sine hjemmeopgaver frigjorde hun ressourcer som hun kunne benytte til at vokse i sit lederjob.

Følelser og lederstillinger

Dernæst coachede jeg hende mere specifikt i forhold til hendes rolle som leder – og særligt med fokus på det at være kvinde i en lederstilling i en mandsdomineret branche. Jeg hjalp hendes til at forstå hvordan hun som kvinde havde en række naturlige anlæg, som kvinder ofte er bedre til at anvende i et lederjob. Jeg lærte hende at hvile i sig selv med bevidstheden om sine naturlige kompetencer og kombinere disse med de formelle lederkompetencer, der ofte er bygget på maskuline værdier, hvilket ikke behøver at være den bedste måde at angribe tingene på. Trods mit eget køn har jeg mange feminine værdier i min måde at arbejde på, både behandlingsmæssigt men i høj grad også som leder i Dansk Institut for Mentologi. Derfor kunne jeg give hende nogle persnolige tips fra min egen erfaring som leder gennem mange år, og de faldt i rigtig god jord hos hende.

Efter i alt otte sessioner med personlig terapi og opbygning til sit nye job følte hun sig rolig og selvsikker i sin nye lederstilling uden at gå på kompromis med sine personlige værdier som menneske og kvinde. Hun har efterfølgende skrevet til mig flere gange og udtrykt for naturligt det kommer til hende at hvile i sin rolle som leder, og hvor tydeligt hun mærker en “tillidsfuld respekt” fra sine medarbejdere af begge køn. Nu kommer hun hos mig en gang hver 3.-6. måned for at “holde sit følelsesmæssige pulterrum ryddeligt”. Målet er naturligvis er blive helt selvkørende – men selv for en kvinde med en tung følelsesmæssig ballast er det en hurtig behandling set i modsætning til traditionel psykoterapi hos en psykolog, der arbejder “analytisk” og “rationelt” men ofte ikke får fat i følelserne, som kvinden skrev til mig for en uge siden. Kognitiv terapi er godt, men det er kun starten – og ofte er vores hjerne meget villig til at ændre sine mønstre, når blot den får muligheden serveret på den rigtige måde.

Jeg tror ikke (længere) på mirakelkure, hvor man er “færdig” efter 1-2 sessioner. Det holder sjældent i længden. Og selv om alle har forskellige historier og forskellige behandlingsforløb er ovenstående historie et godt eksempel på effektiv korttidsterapi, når det er bedst.

Hvad er din egen udfordring?

Læs mere

Kontakt mig for selvtillid i lederjobbet – også for kvinder.
Konsultation i Roskilde kun 30 min. fra København.
[Kontakt] | [Tidsbestilling online]:

Categories: