Kvinde: Er det OK at elske sig selv?

0 Comments

Kvinder elsker ikke sig selv så højt som de bør, når man spørger deres partnere – eller veninder – eller chefer. Dette underbygges af adskillige undersøgelser, men fremgår også klart af min erfaring med kvinder i terapi og coaching.

Kvinder må ikke elske sig selv, siger kulturen – eller gør den?

Men hvorfor vil kvinder ikke elske sig selv? Når det kommer til stykket, føler mange af mine kvindelige klienter, at det simpelthen ikke er kulturelt acceptabelt for kvinder at elske sig selv.

Min egen erfaring begrænser sig til dagens Danmark, men når jeg sammenligner danske og udenlandske undersøgelser på området, er problemet alt andet lige mindre i Danmark end i stort set hvilket som helst land jeg ellers kan finde på denne planet.

Det betyder dog ikke, at problemet mindskes eller fjernes for den enkelte kvinde. Vores tærskler og forventninger er helt tydeligt også anderledes i Danmark end i andre dele af verden. Derfor kan problemet sagtens opleves lige så stort for en dansk kvinde i en temmelig rummelig kultur, som det opleves for en udenlandsk kvinde i en langt hårdere kultur i forhold til hvorvidt kvinder må elske sig selv eller ej.

Elske sig selv eller ikke – hvordan påvirker det den enkelte kvinde?

Hvorfor er det overhovedet et problem, det der med at elske sig selv? Er det overhovedet nødvendigt for den moderne kvinde, der prøver at gøre sig gældende i et samfund, der på nogle områder stadig præges af alt andet end feminine værdier?

Ja, det at elske sig selv er i allerhøjeste grad vigtigt – uanset om de omgivende værdier er feminine eller ej. Det er nemlig evnen til at elske sig selv, der sætter dig i stand til at håndtere omgivelsernes pres og forventninger på en måde, hvor du stadig er kærlig over for (og inden i) dig selv – også selv om du på ydersiden kan være nødt til at finde en ikke-feminin adfærd frem i nogle situationer på arbejdspladsen eller i parforholdet, hvis kæresten begynder at fylde for meget i forholdet på din bekostning.

Så ja, det er essentielt at elske sig selv – og vel at mærke gøre det på en ægte, naturlig og autentisk måde, frem for en indstuderet “jeg elsker altså mig selv fordi jeg siger at jeg gør det”-måde, som slet ikke integrerer sig i dine følelser og din væren i dagligdagen.

Min metode til at lære at elske sig selv handler netop om dette: Om at finde den virkelige kærlighed til dig selv, som dybest set udspringer af den kærlighed som vi alle sammen består af – en evig og betingelsesløs kærlighed som retter sig mod livet og universet, som du simpelthen bare er en del af.

Hvad så med mændene?

Hvorfor fokuserer jeg så meget på kvinder i denne artikel? Fordi mænd – generelt betragtet – ikke oplever dette at “elske sig selv” som lige så stort et problem som kvinder ofte gør. Det betyder dog ikke, at mænd bare er fulde af kærlighed, omsorg og rummelighed over for sig selv. Det er de meget ofte ikke. De har bare andre typer problemet – og nogle gange handler det simpelthen om ordvalg – altså om at kalde det noget andet end at elske sig selv, hvilket nemlig er et mere accepteret mål blandt kvinder.

Kvinde, vil du lære hvordan man elsker sig selv?

Som nævnt ovenfor arbejder jeg specifikt med kvinders evne til at elske sig selv, og jeg har finpudset metoden gennem mange års praksis med terapi og coaching. Det tog mig mange år at knække koden – ligesom det tog mig nogle lange og frustrerende årtier med at knække koden i mit eget liv. Jeg har mange feminine værdier og kan på mange områder identificere mig med de kvinder, der fortæller mig om deres problemet med manglende selvværd, manglende tro på sig selv, om ikke at turde elske sig selv og så videre. For mit eget køns vedkommende er dette de fleste steder ikke almindelige emner over frokostbordet, men jeg har måttet arbejde med det siden mine helt unge teenageår alligevel – og langt overvejende søgende alene i vildmarken.

Hvis du genkender denne rejse i dig selv – og måske gerne vil spare et årti eller nogle stykker, – vil jeg gerne række min hånd ud til dig og tilbyde dig at vise den vej, jeg har fundet.

Kontakt mig! Hold dig ikke tilbage! Fortæl hvad din situation er – så skal jeg fortælle dig hvordan jeg ser rejsen forme sig for dig. Jeg svarer altid gratis på spørgsmål, hvis du ikke føler dig sikker på at du skal booke en tid hos mig.

Læs mere

Kontakt mig for at elske dig selv som kvinde.
Konsultation i Roskilde kun 30 min. fra København.
[Kontakt] | [Tidsbestilling online]:

Categories: