Psyko-pladder om forskellen på kvinder og mænd

0 Comments

Åh, hvor bliver jeg dog træt, når jeg læser den ene psykoterapeut efter den anden udtale, at “mænd er sådan og kvinder er sådan”. Eksemplerne er mange – og lige så smertefulde som de udgør sort/hvide generaliseringer:

 • Mænd kan ikke mærke deres egne følelser.
 • Kvinder overtolker detaljer.
 • Mænd er dårlige til at kommunikere.
 • Kvinder taler for meget.
 • Mænd tænker kun på sex.
 • Kvinder tænker kun på børn.
 • Mænd går kun op i kvindens udseende.
 • Kvinder går kun op i mandens indtægt.
 • Mænd lyver sig bedre end de er på jobbet.
 • Kvinder nedgør sig selv på jobbet.
 • Mænd vil hellere slås end tale om følelser, for sådan var det i udtiden.
 • Kvinder vil hellere bygge rede end tjene penge, for sådan var det i urtiden.
 • Mænd er verbalt primitive.
 • Kvinder er genetisk uambitiøse.

Og så videre. Og så videre. OG SÅ VIDERE! Den ene terapeut, coach, damebladsartikel (undskyld til ligestillingsbevægelsen!), selvhjælpsguru, mentor, mandecoach, kvindeterapeut og kønsekspert stiller sig op og maler med den helt brede pensel om alle mulige utrolige forskelle på kvinder og mænd. Mænd er på X måde, og kvinder er på Y måde. “Sådan var det nemlig i stenalderen, og det kan krybsdyrshjernen huske den dag i dag” og så fremdeles.

Sandheden er kvinder og mænd er ikke sort/hvid

Og ja, der er som oftest ét eller andet om det. Som regel tages der udgangspunkt i forskning, der er både seriøs, veldokumenteret og vedkommende.

Men disse “eksperter” overgeneraliserer – helt vildt!

For selvfølgelig er virkeligheden langt mere nuanceret end som så. Selvfølgelig findes der ambitiøse kvinder med rundsave på albuerne, høje indtægter og et sundt sexdrive. Og selvfølgelig findes der veltalende mænd med følelsesmæssig bevidsthed og en afbalanceret evne til at leve i nuet og indleve sig i andre menneskers følelser.

Der er som regel tale om, at forskningen viser nogle tendenser i den ene eller den anden retning. Men det vækker ikke opsigt at fortælle, at forskerne i en gruppe på 1.000 mennesker har konstateret, at de karriereorienterede udgør 52 procent mænd, og de familieorienterede udgør 53 procent kvinder. Mange af disse mænd går nærmest slet ikke op i karrieren – og det samme for kvinder og familie. Omkring 700 af de 1.000 mennesker udgør en grå, gennemsnitlig masse, der ikke svinger ud til den karriere- eller familieorienterede side.

Men du er allerede faldet i søvn, ikke? Der er meget mere wow-effekt i at fjerne samtlige nuancer og sige, at

mænd er karriereorienterede, og det er kvinder ikke

og at

kvinder er familieorienterede, og det er mænd ikke.

Færdig slut! Det er stærkt og enkelt, og det provokerer tankerne.

Problemet er bare, at disse generaliseringer (som er overforsimplede og ofte decideret ukorrekte) går hen og bliver til “sandheder” i folks hoveder. De fleste hører det bare og tænker ikke så dybt over det. Og disse mennesker begynder at tilegne sig disse “sandheder”. Mænd bliver dårligere til at forholde sig til følelser, fordi de bliver hjernevasket med budskabet. Og kvinder bliver dårligere til at føle sig selvsikre og kæmpe for deres ret til de jobs de gerne vil have. Dermed går overtolkningerne hen og fordummer mange mennesker og gør dem til slave af “eksperternes” sort/hvide udlægninger af nuancerede forskningsresultater.

Og disse “eksperter” kommer dermed i sidste ende til at tjene penge på de problemer, de selv har skruet op på et alt for højt niveau.

Det er “smart” – og uetisk, og dybt problematisk!

Selv gør jeg mit yderste for at undgå disse generaliseringer. Hvad du end har set, hørt eller læst at jeg har udtalt, tvivler jeg stærkt på, at du kan anklage mig for at have gjort det samme. Selvfølgelig kan jeg ikke garantere, at jeg aldrig nogensinde har sagt noget uoverlagt, for jeg er trods alt ikke fejlfri. Men du finder ingen systematisk tegning af at det ene køn er sådan og sådan i modsætning til det andet køn, som så er modsat. Jeg lægger stor vægt på at tale om, at det er tendenser, eller at nogle mænd er X og nogle kvinder er Y.

Måske er jeg netop i denne artikel mere skyldig end nogensinde, når jeg forholdsvist unuanceret sætte alle “eksperter” på anklagebænken og netop siger at “mænd” og “kvinder” lader sig påvirke, når jeg nu udmærket ved at ikke alle lader sig rive med af dette hype. Men så lad det være undtagelsen, der bekræfter reglen. Eksperter er trods alt også mennesker.

Fik du den?

Læs mere

Kontakt mig for at få ødelagt dine generaliseringer.
Konsultation i Roskilde kun 30 min. fra København.
[Kontakt] | [Tidsbestilling online]:

Categories: