ANGST

Angst rammer 2 ud af 10 danskere på et eller andet tidspunkt i deres liv. Du er langt fra alene, hvis du lider af angst. Men ofte taler folk ikke om deres angst, fordi der er tabu over emnet. Selv i nære kollegiale forhold eller endda tætte venskaber kan folk holde deres angst hemmelig. Du kan derfor føle dig som den eneste i verden, der lider af angst, selv om flere i din omgangskreds reelt har det som dig.

Hvad er angst?

Angst som diagnose dækker over en tilstand, hvor du oplever flere af disse symptomer:

  • Hjertebanken
  • Åndenød
  • Svedeture
  • Gråd
  • Fysisk rysten
  • Kvalme
  • Angst for at blive eller være ramt af en alvorlig sygdom
  • Angst for at blive eller være sindssyg
  • Angst for livstruende sygdomme

Tilstanden er meget invaliderende, og de fleste mennesker med angst er helt eller delvist ude af stand til at arbejde eller foretage sig andre ting, når de lider af akut angst.

Hvordan opleves angst?

Hvis du aldrig har oplevet angst, ved du simpelthen ikke, hvad det vil sige. Der er ikke tale om en “stærk frygt”, som minder om den, vi alle sammen kan opleve i forskellige sammenhænge i livet. Angst er en altomsluttende følelse, som fuldstændigt ændrer din måde at tænke og opfatte verden på. Du er dog fuldt bevidst og stadig ved dine fulde fem, selv om du lider af angst – også under akut angst. Men angsten er meget voldsom.

Det er vigtigt at bemærke, at hvis du i øvrigt er sund og rask, er der ikke tale om en fysisk truende tilstand. Den er “kun” psykisk, og den går over igen. Desværre kan hvert eneste sekund være ulideligt for den, der er midt i en angstanfald.

Angsten for angsten

Når du først har oplevet angst, vil du i mange tilfælde også begynde at lide af angst for angsten – dvs. angsten for ikke at være i stand til at undgå angstfølelsen fremover eller ikke være i stand til at håndtere den.

I takt med at du lærer at eliminere eller håndtere angsten, vil angsten for angsten også blive mindre, fordi du ved, at du enten ikke kommer til at opleve den igen, eller at du kan håndtere den, hvis du igen skulle opleve angst.

Hvordan kommer jeg over min angst?

Angst behandles primært med psykoterapi. Lægen kan også ordinere antidepressiv medicin (“lykkepiller”) mod angst samt akut virkende medicin, som virker øjeblikkeligt beroligende.

Den vigtigste del af behandlingen er den psykoterapeutiske. Der anvendes samtaleterapi, hvor du bliver bevidst om årsagerne til din angst samt lærer at håndtere angsten på forskellige måder: At komme ud af angsten i akutte tilfælde og at skabe en indre base, hvor angsten forlader dit liv igen.

Hvordan behandler du angst?

Min metode er baseret på hypnose, kognitiv terapi eller psykoterapi baseret på Mentologi. Resultaterne bliver bedst, når du i starten af behandlingen lærer at skabe ro i dit system og håndtere angsten akut, hvis du er i en periode med angst. Dette giver dig ro til at skabe en dybere forandring og en måde at leve på, som ikke udløser angst.

Kontakt mig nedenfor og lad os finde frem til den rigtige model for dig.

  

Læs mere

Kontakt mig for behandling af angst.
Konsultation centralt i Roskilde: