FOBIER

En fobi er en udtalt frygt eller afsky over noget, som kan være ting, hændelser, steder eller situationer.

For eksempel:

  • En person med socialfobi lider af frygt for sociale sammenhænge med andre mennesker.
  • En person med aerofobi lider af flyskræk.
  • En person med testafobi lider af eksamensangst.
  • En person med araknofobi lide af angst for edderkopper.
  • En person med homofobi lider af en fobi over for homoseksualitet.
  • En person med klaustrofobi lider af angst for lukkede rum.
  • En person med nekrofobi lider af frygt for døden.

Der findes et utal af benævnelser for specifikke fobier. Der er dog vigtigt at skelne mellem fobier og almindelig frygt.

Frygt eller fobi?

En frygt eller afsky på småt niveau eller middelniveau er ikke en fobi. Du kan godt være nervøs over for at flyve, uden at du lider af en egentlig aerofobi (flyskræk).

Frygt er en del af livet og har fra naturens side en beskyttende funktion for dig. Men hjernen kan tolke “fare” forkert eller overfortolke faren, hvilket kan resultere i en fobi.

Der skal være tale om en særdeles stærk frygt, før man taler om en fobi. Hvis du flipper helt ud ved synet af en edderkop og er ude af stand til at handle rationelt i situationen, har du en fobi (araknofobi).

Hvordan får jeg behandlet min fobi?

Fobier dannes, når underbevidstheden “overreagerer” i forhold til et faresignal i den ydre verden. Du fødes ikke med din fobi, og du kan lære at reagere på en ikke-fobisk måde over for det, der har vækket din frygt.

Hvis du lider af en fobi, kan behandling med hypnose eller terapi hjælpe dig. Der findes et antal teknikker inden for korttidsterapeutisk terapi, som kan anvendes til at neutralisere den fobiske reaktion på meget kort tid. Andre er mere til kognitiv terapi, som handler om at opnå korrekt viden om det frygtede og ad intellektuel vej “indse”, at der ikke er noget at være bange for. Behandlingen er baseret på Mentologi.

Rent behandlingsmæssigt skelnes mellem to typer, nemlig konkrete fobier og symbolske fobier:

Hvad er forskellen mellem konkrete fobier og symbolske fobier?

Konkrete fobier opstår som underbevidsthedens overreaktion på en konkret ting eller oplevelse, du har haft. Hvis du engang er blevet bidt af en hund og som følge af dette (ubevidst, uden at du selv ønsker det) udvikler en fobi, taler man om en konkret fobi.

Symbolske fobier opstår uden en egenoplevet årsag. Hvis du – uden nogensinde at have fløjet eller set en skrækindjagende film om flystyrt – oplever en fobisk reaktion over for det at flyve, er flyvningen blevet til et symbol for noget andet (og dybere), som din underbevidsthed ønsker at beskytte dig imod.

Behandlingen afhænger af typen af din fobi. En konkret fobi kan altid behandles på adfærdsniveau, mens en symbolsk fobi ofte behandles bedst ved, at man finder den grundlæggende angst og behandler denne.

  

Læs mere

Kontakt mig for behandling af fobier.
Konsultation centralt i Roskilde: