SORG

Sorg er en følelse, alle mennesker har oplevet. Vi kommer i kontakt med følelsen af sorg, når sindet har brug for at bearbejde et tab.

Hvordan opstår sorg?

Sorg fortæller dig, at det er tid til at geare ned og reflektere over noget, du har mistet, og som du savner. Følelsen opstår, fordi det er vigtigt for sindet at omarrangere nogle ting på et dybere niveau.

Eksempler er:

  • Vens, kærestes eller ægtefælles død
  • Et mistet ægteskab (skilsmisse, aktuel eller truende)
  • Kærestesorger
  • Et mistet venskab
  • Tab af ungdom
  • Tab af mistede evner

Når du har oplevet tabet, vil sindet reagere med et behov for at bringe sig selv i balance igen.

Hvordan hjælper sorgen?

Sorgen føles måske ikke så behagelig, hvis du kæmper imod den og ser den som en del af problemet. Men sorgfølelsen hjælper dig faktisk rigtig meget. Sorgen giver dig mulighed for at tage dit ydre liv lidt mere stille og roligt, mens dit sind bearbejder tabet. Når du sørger, oplever du, at du naturligt gearer ned på alle fronter. Det er vigtigt at give plads til dette, da det er en vigtig del af processen med at komme videre.

Den “atypiske” sorg

Sorg kan skyldes mange ting, som vi ikke umiddbart forbinder med følelsen. Den snigende erkendelse af, at du ikke længere har ungdommens uspolerede udseende eller mentale skarphed, kan skabe en langvarig følelse af sorg. Du har mistet noget, og dit system reagerer ved at give dig en følelse af sorg.

Hvis du efter en periode som single får en kæreste, er du selvfølgelig glad og fuld af positiv energi. Men ironisk nok kan tabet af singlelivet rent faktisk medføre en følelse af sorg. Du har ikke længere de friheder og muligheder, du havde som single. Selv om du er glad for din kæreste og lettet over ikke længere at være alene, kan du godt føle en (mere eller mindre ubevidst) sorg over det, du har mistet ved at få en kæreste.

Når du vælger en bestemt uddannelse, er du sikkert spændt og entusiastisk i forhold til dine studier. Men samtidig kan en (måske ubevidst) sorg fortælle dig, at du har givet afkald på en række andre muligheder, som ikke længere står åbne.

Langt fra alle oplever disse “atypiske” former for sorg, men følelsen er helt reel for dem, der rammes af den.

Hvordan behandles sorg?

Som allerede nævnt er det vigtigt at give sorgen plads og rum, da den på denne måde faktisk hjælper dig videre.

Jeg hjælper dig derudover til at håndtere sorgen, mens du oplever den, og jeg hjælper dit sind til at bearbejde sorgen, så du kommer videre på en sund og afbalanceret måde. Dette er essentielt for at du ikke “hænger fast” i en gammel følelse af sorg, for dette vil blot forstærke følelsen af sorg, næste gang du oplever den.

  

Læs mere

Kontakt mig for styrkelse af dit selvværd. Konsultation centralt i Roskilde: