Fup og fakta om hypnose

Måske har du set hypnose på TV og er blevet fascineret over hypnosens magt over mennesker. Men er det reelt, hvad du ser på TV?

Når jeg selv optræder på TV med hypnose, arbejder jeg kun terapeutisk. Jeg laver ikke showhypnose, hvor en hypnotisør bruger hypnose til at manipulere mennesker til at gøre sig selv til grin i fuld offentlighed. I øvrigt skal man ikke altid tro på det, man tror, at man ser.

Hvad er hypnose egentlig?

Hypnose (trance) er en tilstand, hvor hjerneaktiviteten er ændret i forhold til vores hverdagsbevidsthed. Hjernens svingninger foregår langsommere i trance, og vores kritiske sind er mindre aktivt end i almindelig vågen tilstand.

Når en person går i trance, sker det frivilligt. Hypnotisøren anvender en lang række teknikker ord, stemme og øjne m.v. til at hjælpe personen til at opnå den afslappede tilstand. For de fleste “utrænede”, som ikke har prøvet hypnose tidligere, går der nogle gange, før de opnår en dyb tilstand af trance. Men i mange tilfælde er dyb trance slet ikke nødvendig. Det er en fordom, at man skal gå i en dyb trance, blive ubevidst om tid og rum, og bagefter har glemt alt hvad der er foregået under trancen.

Hypnose er derfor blot et middel til at kontakte fortrængte erindringer og skabe nye, postive mønstre i det ubevidste sind for at skabe følelsesmæssig frihed og øget livskvalitet.

Hvad er hypnose ikke?

Hypnose er derimod ikke et manipulationsmiddel, hvormed man kan prikke nogen i panden og sige: “Sov!”, hvorefter man har fuld adgang til personens hjerne og ubevidste sind. Når du ser dette på TV, er det ligesom at se et show med en tryllekunster: Der foregår en hel masse før showet og bag kulisserne, som du ikke får indblik i.

Tænk over det: Hvis man virkelig kunne tage kontrollen over et andet menneskes hjerne på den måde, ville det terapeutiske arbejde med hypnose være langt lettere. For slet ikke at tale om konsekvenserne ved, at en bankrøver kunne lære at anvende hypnose og dernæst gå i banken, prikke kassereren i panden og sige: “Du giver mig alle pengene og glemmer alt om det bagefter!” Naturligvis kan dette ikke lade sig gøre – ellers havde det været gjort forlængst.

Kun under helt ekstreme omstændigheder, hvor “offeret” er decideret psykotisk, udsættes for intens og langvarig manipulation over længere tid eller i forvejen har kriminelle tilbøjeligheder kan noget sådant muligvis lade sig gøre. For det almindelig menneske er der ingen risiko overhovedet, og vi behøver ikke at frygte, at samfundet bliver overtaget af kriminelle hypnotisører.

Ikke mindst skal man notere sig, at trancen spontant vil afbrydes øjeblikkeligt, hvis man forsøger at manipulere nogen til at gøre noget, der strider mod deres egne personlige værdier.

Så ja, hypnosens magt er stor – men hypnose er ikke noget, der fratager dig magt. Hypnose giver dig magten tilbage over dine ubevidste mønstre. Ikke spor andet. Og som ethvert stærkt stykke værktøj kan det naturligvis også bruges til underholdning, hvilket der ikke er noget galt i.

Men det der sker, er ikke det, du tror, du ser 😉

Læs mere

Kontakt mig hvis du ønsker terapi eller behandling med hypnose.
Klinik centralt i Roskilde.