Kan alle hypnotiseres?

Mange spørger sig selv, om de kan hypnotiseres. Jeg bliver ofte stillet dette spørgsmål, når klienter for første gang vil prøve hypnose,

Hvad er hypnose og hvad er det ikke?

For at svare på spørgsmålet må jeg først definere, hvad hypnose er. Kort fortalt kan jeg afkræfte, at en hypnotisør kan prikke dig i panden, sige “Sov!” og derefter bruge din hjerne som sin personlige kommandocentral. Dette er ikke virkelighed, selv om de fleste TV-hypnotisører gerne vil have dig til at tro, at de har disse evner. Det har de ikke!

Derimod er hypnose et samarbejde, hvor hypnotisør og klient sammen skaber et rum, hvor klientens ubevidste processer træder tydeligere frem og bliver lettere at arbejde med. Tilstanden trance er en afslappet tilstand, hvor du er fuldt bevidst om tid og rum, og du har fuld kontrol over dine tanker og handlinger. Du får lettere ved at ændre dine ubevidste processer under hypnose. Det betyder ikke, at du bare kan ændre hele din personlighed og dine dybeste adfærdsmønstre på en time. Personlig udvikling vil altid være en proces. Men ændringerne sker lettere og hurtigere under hypnose, end når du bevidst prøver at “tænke de rigtige tanker” og alligevel ender med at føle angst, spise slik, blive vred, få sceneskræk osv.

Læs mere om dette under fup og fakta om hypnose.

Kan jeg hypnotiseres?

Når vi forstår hvad hypnose er og ikke er, bliver svaret også langt mere indlysende. Naturligvis kan du gå i en tilstand af trance. Den afslappede tilstand, som trance er, er en helt naturlig tilstand for hjernen at være i. Hjernebølgerne bevæger sig langsommere i det, som videnskabeligt kaldes alfaniveau. Det er præcis den samme tilstand, som når du sidder afslappet i en lænestol og dagdrømmer lidt – du ser billeder for dit indre blik og “er i din egen verden”. Den eneste forskel er, at dine tanker sikkert bevæger sig tilfældigt omkring – mens du under hypnose bliver guidet til at skabe nye, positive måder at fungere på.

Hypnotisørens opgave er at hjælpe dig til at opnå denne tilstand og dernæst skabe positive forandringer på dybere mentale niveauer, hvor bevidstheden normalt har svært ved at skabe forandringer, fordi processerne foregår ubevidst og automatisk.

Kan jeg gå i dyb trance?

Det næste spørgsmål er meget naturligt, om du kan gå i en dyb trance. Igen er svaret, at hjernen helt naturligt gør dette – om ikke andet hver eneste nat, mens du sover, hvor din hjerne går i endnu dybere tilstande end alfa. Så alle har denne evne.

Men det er i langt de fleste tilfælde ikke nødvendigt at gå i så dyb en trance. Faktisk er det bedre at være i den mere vågne men afslappede alfatilstand, hvor du kan tale frit om din oplevelse under trancen. Dermed kan hypnoterapeuten hele tiden justere processen i forhold til dine reaktioner.

Læs mere

Kontakt mig hvis du ønsker terapi eller behandling med hypnose.
Klinik centralt i Roskilde.